ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ «ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ»

• 500 γρ χυλοπίτες “ΆΡΩΜΑ ΜΑΝΗΣ”
• 1 κόκορα (η κότα) περίπου 1 ½ κιλό
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 150 γρ πιπεροσαλάτα
• 2 φλιτζάνια νωπή ντομάτα τριμμένη
• 10 λιαστές ντομάτες στο ελαιόλαδο
• 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
• αλάτι
• πιπέρι κόκκινο & πιπέρι σε κόκκους
• Μπάτσιο η κεφαλοτύρι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ «ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ»
Πλένουμε καλά τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο λάδι τον κόκορα μόλις αρχίσει να παίρνει ξανθό χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Αφού ροδίσει καλά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί να σβήσει και στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεροσαλάτα, αλάτι, πιπέρι, την νωπή ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι, νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ωσότου δούμε ότι έχει μαλακώσει ο κόκορας.
Μόλις μαλακώσει βγάζουμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και στον ίδιο ζουμί βράζουμε για 4-6 λεπτά της χυλοπίτες στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετούμε της μερίδες του κόκορα σε μια γάστρα η σε νταβά (ταψί με καπάκι), ρίχνουμε μέσα τις λιαστές ντομάτες της χυλοπίτες, σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς. Αφήνουμε να ψηθεί για 25 με 30 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστό ρίχνουμε από πάνω τριμμένο Μπάτσιο η κεφαλοτύρι.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 λεπτά


ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ «ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ»
• 3 φλιτζάνες νερό
• 300 γρ τραχανά γλυκό (πλιγούρι) “ΑΡΩΜΑ ΜΑΝΗΣ”
• 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
• 4 αυγά
• 200 γρ φέτα τριμμένη
• 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
• 1 πιπεριά φλωρίνης σε μικρά κυβάκια
• 15-20 φύλλα φρέσκιας ή ξερής μέντας ή ξερό δυόσμο
• 1 κουταλιά της σούπας, θυμάρι ξερό
• 1 φλιτζάνι του καφέ και 150 γρ ελαιόλαδο
• ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ «ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ»
Ξεκινάμε μουσκεύοντας για 3 ώρες τον τραχανά στο νερό, στην συνέχεια αφαιρούμε τυχών περίσσια νερού και προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά, το λάδι με τα τυριά τα βότανα και την πιπεριά σε κύβους.
Θα προσθέσουμε στη συνέχεια τα αναμεμιγμένα υλικά στον τραχανά και τα αναδευούμε όλα μαζί ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθούν δημιουργώντας ένα πηχτό χυλό.
Τοποθετούμε το μίγμα μας σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 45-50 λεπτά

Πηγή συνταγής: www.esperideshotel.gr Δημήτρης Μάντσιος
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 200 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΒΙΔΕΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ (ΑΡΩΜΑ ΜΑΝΗΣ) ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΚΡΕΜΑ
Υλικά:
• 1 κουτί μακαρόνια τρικολόρε βίδες
• 1 κουτί μέτριο φρέσκια κρέμα
• 1 κονσέρβα μικρή μανιτάρια φέτες (καλύτερα φρέσκα)
• 5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο (τετραγωνάκια)
• 2 φλυτζάνια τυρί τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

Εκτέλεση:
• Βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό με αλάτι.
• Σε ένα τηγανάκι, τσιγαρίζουμε το ζαμπόν με τα μανιτάρια και ρίχνουμε πιπέρι και δυόσμο
• Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε από πάνω τους τα μανιτάρια με το ζαμπόν
• Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε γυάλινο ταψί για φούρνο
• Ρίχνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με πολύ τυρί

Ψήνονται στο φούρνο σε περίπου 25’ όταν το τυρί λιώσει και η κρέμα έχει απορροφηθεί